Chrome Alternatifi Browserlar

Google’dan kurtulmak için yapılacaklar listemde ilk adım, Chrome alternatifi, gizliliğe önem veren bir browser bulup, geçiş yapmak. Eklenti ekosisteminin yeterli olması ve mümkünse açık kaynaklı olması önceliklerim arasında.

Mozilla Firefox

İlk denediğim browser Firefox oldu. Bütün yer imlerimi taşıdım. Standart eklentilerimi kurdum: uBlock Origin, HTTPS Everywhere, Privacy Badger, LastPass. Ardında ayarları kurcaladım. Default olarak seçili olan veri toplama seçeneklerini pasifleştirdim. Firefox SS İlk kurulumda, yukarıda gördüğünüz 1. seçenek seçili idi.

Bu seçeneklerin bulunmasından dolayı benim gözümde eksi puan aldı. Seçenekleri pasifleştirebiliyor olmak, Mozilla’nın veri toplama yönüne eğildiği gerçeğini değiştirmiyor. Tam Google’ın yapacağı bir hareket bu. Tabi bu benim kişisel görüşüm.

Ağırlıklı olarak kullandığım Ubuntu’da, fontların son derece kötü olması, metinlerin ya çok büyük ya da çok küçük olması gibi durumlar da üzerine eklenince kullanmaktan vazgeçtim. Çünkü ben sürekli kullanabileceğim bir browser arıyorum ve Firefox yoğun olarak kullandığım Ubuntu’da geçerli bir çözüm değil.

Chromium Tabanlı Browserlar

Firefox’un font problemi, kullanım alışkanlıklarımı değiştirmek istememem ve yeni eklentiler bulmak ile uğraşmak istememem bir araya gelince, Chromium tabanlı bir browser aramaya karar verdim. Sonuçta Chrome alternatifi bir browserın Chromium tabanlı olmasını istemek çok makul bir istek.

Opera

Opera’yı 2 sene önce VPNimsi bir entegrasyonu için kullanmıştım. 2-3 aylık kullanım sonunda dahili reklam engelleyicisinin yeterli olmadığını farkettim. Dolayısıyla başka bir eklenti daha kurmak zorunda kaldım. Bu durum Opera’nın önemli özelliklerinden birini nötrledi. Kullandığım bazı Chrome eklentileri işlevsellik olarak çalışıyor olmasına rağmen API farklarından dolayı çeşitli hatalar üretiyor ve performansı düşürüyordu. Bu noktada sırf entegre VPNimsi özelliği için kullanmanın bir anlamı kalmadı. O zamanlar yurt dışında barınan 2 adet sunucum olduğu için basit bir SSH tunnel ile bu özelliğin de maliyetsiz bir alternatifi bulunmuş oldu. Dolayısıyla Opera kullanmayı bıraktım. Kişisel verilerin gizliliğine önem veren bir Chrome alternatifi ararken de tekrar kullanmak istemedim.

Safari

Macbook kullanırken bile Apple ekosistemine alışamadığım için Safari’yi kullanmak hoşuma gitmedi. Kullanım alışkanlıklarımı kolay kolay değiştirmiyorum. O yüzden bu arayışta Safari’yi de kullanmadım.

Yandex

Yandex’in Rus Google olduğunu düşündüğüm için, Chromium tabanlı Yandex Browserı kurmadım bile. Google’a kaptırmamaya çalıştığım verilerimi Yandex’e vermeye niyetim yok :)

Brave Browser

Brave’i keşfedince, sanırım yarım günümü bu browserı inceleme ve araştırmayla geçirdim. Github reposunundaki issue’ları inceledim. Özelliklerini kullandım.

Brave yeni sekmedeki adblock istatistikleri Brave’in yeni sekme sayfasında, sizin için yaptıklarını özetleyen bir sayacı var :)

Her browsera kurduğum HTTPS Everywhere de browserda ön yüklü olarak geliyor. NoScript benzeri bir özelliği ile hangi sitelerde scriptlerin çalışabileceğini seçebiliyorsunuz. Diğerlerinde bulunmayan browser fingerprinting 🡥 koruması var.

Dahili reklam engelleyicisi yeterli. uBlock kadar etkili olduğunu düşünüyorum. Adblock kısmında başarılı olmalarındaki motivasyonu, Brave Rewards özelliğinin önemli bir gelir kaynağı olmasına borçlular sanırım :) Brave Rewards opsiyonel olarak katılabildiğiniz bir reklam platformu. Belirlediğiniz miktarı geçmeyecek şekilde (şuan saatte 1-5 arası reklam seçebiliyorsunuz) reklam gösteriyor ve etkileşime geçtiğiniz reklamlardan BAT 🡥 kazanıyorsunuz. Kazancınızı ister biriktiriyor, isterseniz ziyaret ettiğiniz sayfalara bahşiş olarak bırakabiliyorsunuz. Yeni ve güzel bir fikir.

Opera’nın VPNimtrak özelliğini tokatlayacak bir özelliği var: Tor’lu Gizli Pencere. Proxy yerine güzel bir alternatif.

Brave TOR'lu Gizli Pencere Tor’lu Gizli Pencere

Bütün bu özellikler %100 güvenli bir şekilde çalışmıyor zira Brave hala beta durumunda. Örneğin Tor’lu gizli pencereler, TorBrowser’a göre daha az güvenli, çeşitli leak’ler var. Bu bilgiye Github repolarından ve ya sitelerinden ulaşabiliyorsunuz. “Hayatınız gizliliğinize bağlı ise, TorBrowser’ı kullanın” gibi bir öneride bulunuyorlar.

Tercih Ettiğim Chrome Alternatifi: Brave

Tamamen kişisel sebeplerle Firefox, Safari, Opera gibi büyük browserları eledim ve Brave’i kullanmaya başladım. Henüz beta versiyonda olması sebebiyle tabii ki eksikleri var. Fakat oluşum olarak veri gizliliğine ve anonimliğe verdikleri önem benim için tercih sebebi. Peki sadece Brave’i mi kullanıyorum? Hayır.

Chromium’da olduğu gibi Brave’de de DRM içerikleri izleyememe durumu söz konusu. DRM içerikleri izleyebilmeniz için gerekli eklenti, tamamen kapalı kaynak kodlu. Dolayısıyla yüklediğiniz zaman arkaplanda neler yapıldığı bilinemeyen ya da bilinse dahi fixlenemeyen bu eklentiyi indirmenizi önermiyorlar. Mesela Netflix izlemek istediğinizde söylediklerimi anlatan bir uyarı veriyor. İsterseniz eklentiyi indirip izleyebiliyorsunuz (denemedim). Sadece Netflix izlemek ya da Google’da arama yapmak için Firefox ya da ziyaretçi modunda Chrome kullanıyorum. Google, ziyaretçi modunda da veri topluyorsa da umrumda değil. O verileri Netflix’in kendisi de topluyor :)

Seçtiğim browserın %100 anonim olması kriterlerim arasında değil. Çeşitli leakler bulunması ya da temel kullanım istatistiklerinin paylaşılması benim için browserın fonksiyonundan önemli değil.