Aşağı yukarı hizmete açıldığı günden bugüne Gmail ve Chromium’u kullanıyorum. Chrome yerine Chromium’u kullanmamın sebebi ise, açık kaynak kodlu olması. Dolayısıyla Google’ın uygulamayı düğüneceği, kullanıcıların gizliliklerin ihlal edebilecek özellikleri açık bir şekilde bu uygulamaya ekleyemeyeceğini düşünüyordum. Ne kadar naifmişim!
2 adet işletim sistemi kullanıyorum; oyun oynamak için Windows, diğer her şey için Ubuntu. Windows’ta sadece oyun oynadığım için, bu işletim sisteminde Steam ve Battle.net harici hiç bir kişisel bilgim bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde Windows’taki Chromium’u kullanarak Youtube’a giriş yaptım. Google ile giriş yapmadan kullandığım browsera otomatik olarak giriş yaptırıldım. Bu süreçte browser senkronizasyonu aktif edilmediği için, ne yer imlerim ne de eklentilerim yüklenmedi. Çünkü yüklenseler anında browsera giriş yapıldığı anlaşılacak. Onun yerine sadece sağ üst köşede bulunan 50px’den küçük profil resmi değişti.
O an artık Google’a veda etmem gerektiği kararını verdim. Bu yazı serisinde de, kişisel verilerin gizliliğine önem vermeyen, bu verilerden para kazanan, kullanıcılarını ürün haline getiren servislerden alternatiflere geçiş sürecimi anlatacağım.
Amacım, geçiş sürecinin sonunda Youtube (ve mecburen Android) haricinde hiç bir Google servisini kullanmamak.
Yol Haritası
Sık kullandığım tüm servisler/ürünlerden ayrılabilmem için, benzer özelliklerde alternatifler arayacağım. Bu alternatiflerden de, açık kaynak kodlu ürünleri tercih edeceğim. Bu sırada da mümkünse verilerimi kendim barındıracağım. Mümkün olmadığı noktalarda da verilerin şifreli saklandığı hizmetleri kullanacağım.
1. Aşama: Google’dan Kurtulmak
- Chrome’dan veri gizliliğine önem veren bir browsera geçiş
- Google arama motorunu kullanmayı bırakma
- Gmail’den güvenli bir e-mail servisine geçiş
- Google Drive alternatifi (self hosted)
- Google Docs alternatifi (self hosted)
2. Aşama: Diğerleri
- Trello alternatifi (self hosted)
- Bitbucket alternatifi (self hosted)