-- Gizlilik, Güvenli İnternet

Daha Güvenli Bir İnternet: Elveda Google!

Aşağı yukarı hizmete açıldığı günden bugüne Gmail ve Chromium’u kullanıyorum. Chrome yerine Chromium’u kullanmamın sebebi ise, açık kaynak kodlu olması. Dolayısıyla Google’ın uygulamayı düğüneceği, kullanıcıların gizliliklerin ihlal edebilecek özellikleri açık bir şekilde bu uygulamaya ekleyemeyeceğini düşünüyordum. Ne kadar naifmişim!

2 adet işletim sistemi kullanıyorum; oyun oynamak için Windows, diğer her şey için Ubuntu. Windows’ta sadece oyun oynadığım için, bu işletim sisteminde Steam ve Battle.net harici hiç bir kişisel bilgim bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde Windows’taki Chromium’u kullanarak Youtube’a giriş yaptım. Google ile giriş yapmadan kullandığım browsera otomatik olarak giriş yaptırıldım. Bu süreçte browser senkronizasyonu aktif edilmediği için, ne yer imlerim ne de eklentilerim yüklenmedi. Çünkü yüklenseler anında browsera giriş yapıldığı anlaşılacak. Onun yerine sadece sağ üst köşede bulunan 50px’den küçük profil resmi değişti.

O an artık Google’a veda etmem gerektiği kararını verdim. Bu yazı serisinde de, kişisel verilerin gizliliğine önem vermeyen, bu verilerden para kazanan, kullanıcılarını ürün haline getiren servislerden alternatiflere geçiş sürecimi anlatacağım.

Amacım, geçiş sürecinin sonunda Youtube (ve mecburen Android) haricinde hiç bir Google servisini kullanmamak.

Yol Haritası

Sık kullandığım tüm servisler/ürünlerden ayrılabilmem için, benzer özelliklerde alternatifler arayacağım. Bu alternatiflerden de, açık kaynak kodlu ürünleri tercih edeceğim. Bu sırada da mümkünse verilerimi kendim barındıracağım. Mümkün olmadığı noktalarda da verilerin şifreli saklandığı hizmetleri kullanacağım.

1. Aşama: Google’dan Kurtulmak

  1. Chrome’dan veri gizliliğine önem veren bir browsera geçiş
  2. Google arama motorunu kullanmayı bırakma
  3. Gmail’den güvenli bir e-mail servisine geçiş
  4. Google Drive alternatifi (self hosted)
  5. Google Docs alternatifi (self hosted)

2. Aşama: Diğerleri

  1. Trello alternatifi (self hosted)
  2. Bitbucket alternatifi (self hosted)

Yorum Yap

Yorum

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Google Drive alternatifi (self hosted), cozumunu merak ediyorum. FTP, NAS? drive, dropbox, onedrive ve benzerlerinin benim icin en buyuk avantaji, smart sync ve benzeri ozellikleri. Bir nevi butun dosyalar bilgisayarda, ancak buyuk ve sik kullanmadiklarim placeholder tarzi duruyorlar, hdd de yer kaplamiyor. Klasorler icerisinde gezerken sanki local de geziyor hissi oluyor (google drive az basarili, dropbox cok basarili). Nas, bu konforu isteyenlere yeterli performans sunamiyor. iCloud in kotu yani, bu ayarlari kullanicinin yapmasina izin vermiyor, kendisi karar veriyor, hangi dosyalarin cloud ta, hangi dosyalarin local de duracagina. Bu konuda cozumunu merak ediyorum. Ayrica blogunda google analytics kullanmaman dikkatimi cekti. :)

    • reCaptcha bile koymadım :) İstatistik tarafında open source olup, GDPR’a uyan, istemiyorsan dahil olmak zorunda olmadığın bir tool kullanmayı planlıyorum. 2. aşama aslında development taraflı ihtiyaçlarımı karşılamak için.

      Google Drive alternatifi kısmında ise, tek başına aynı özellikleri sunan, open source ve self hosted olan bir çözüm yok sanırım. Alternatifleri değerlendiriyorum. Ama sanırım syncthing ve webdav server ile ilerleyeceğim. Syncthing işini güzel yapıyor (dropbox’ta olduğu gibi aynı network’teyseniz internet kullanmadan transferi gerçekleştiriyor ve delta alarak senkronize ediyor. Yani değişiklik olan tüm dosyayı transfer etmek yerine sadece farkları transfer ediyor). Bilgisayara indirmek istemediğin klasörler için de webdav sunucusunu OS’a disk olarak mount etme opsiyonun var.

      Denemeye devam ediyorum. “Buldum” dediğim an, ilgili postu atacağım :)

Webmentions

  • Google Alternatifi: DuckDuckGo, Qwant, StartPage - dagli.net 15 Mayıs 2019

    […] yazımda Google’dan uzaklaşmak için yapılacaklar listemde 2. sırada olan Google alternatifi arama motorlarından bazılarını […]